torsdag 18 april 2013

Med tröttheten som vapen

Idag när jag satt på bussen mindes jag något "kul" som hände för ett par veckor sedan. Jag tacklade en liten tonåring av bussen. hade nästan glömt det men nu kom jag på det.

Jag var på väg av. Det var också många andra med mig, så det var en liten kö nedför trappan längst bak i bussen. Det var en sån där buss med högt golv bak, så trappan var en sådan med ett par trappsteg. Som på en långfärdsbuss ungefär.

När det var ungefär fyra personer mellan mig och utomhus började tre tonåriga tjejer tränga sig på. De gick åt motsatt håll oss andra. Fastän alla vet att man alltid väntar till dess att de som ska gå av gått av innan man går på. Fastän alla vet det, så försökte de tränga sig på samtidigt som vi andra skulle gå av. De klämde in sig i dörrhålet och folk fick akta på sig och trängas.

Och de där trapporna är inte speciellt breda. De är smala. Om jag går rakt på så får det knappt plats mer än så i trappgången. Så jag gjorde det. Jag tänkte att de får skylla sig själva om de håller på sådär. Dryga jävla ungar, tänkte jag.

De två första tjejerna stod i sidledes och aktade sig mot väggen när jag gick förbi. Den sista stod bara där rakt på. Så jag gick rätt på henne. Inte speciellt hårt. Men hon kan inte ha vägt mycket för hon flög ut ur bussen. Inte våldsamt. Hon ramlade inte. Stod på benen. Men åkte ut.

Då började hon högljutt säga massa skit till mig. Jag hörde inte vad för jag hade mina hörlurar i. Men jag vände mig i alla fall om och tittade på henne och försökte se så trött ut som möjligt. Det funkade. Hon fattade att hårda ord inte hade någon verkan. Så gick hon på bussen och försvann. Skönt.

Såhär på äldre dagar är det tröttheten som är mitt främsta vapen mot ungar. Precis som jag fattar att det inte är någon idé att försöka samtala med dem, eftersom de är unga och dumma, fattar de att det inte är någon idé att försöka tjafsa med mig, eftersom jag är för trött för att orka bry mig.

Och detta är någonting man lär sig redan som barn. När man får den där trötta blicken av sina föräldrar vet man att man lika bra kan lägga ner. Så mitt tips till er andra gamla jävlar är: om någon jävla unge börjar jiddra, se bara så trött ut som du någonsin kan. Träna framför spegeln innan så att du vet hur.

Nu ska jag stampa i golvdamm och se flingorna flyga i solstrålars sken. Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar